Pessimistin puheenvuoro: rattaat kitisevät pahasti

Nätistihän ne rattaat vuosikymmeniä jo tahkoivatkin lisää mammonaa rahavallanpitäjille.

Homma toimii näin. Ensin porukka saatetaan kulutushysteeriseksi tarjoamalla valtavasti erilaisia halpoja vimpaimia, joilla voidaan jäljitellä korkeaa elintasoa. Sitten annetaan vielä lainaa kaikille ostaa niitä halpoja tai vaikkapa kalliimpiakin, autoja ja asuntoja. Näin annetaan kuvitelma siitä, että hyvinvointi on saavutettu ja se “entinen köyhä” vimpainduunarikin alkaa äänestää oikeistoa, koska onhan hän sentään voittajien joukoissa, kun on asunto (pankin), auto (pankin), kotiteatteri (kaupan) ja älypuhelimet (verkkoyhtiön) koko perheellä. Oikeisto vie hommaa eteenpäin tehokkaasti alentamalla veroja ja antamalle markkinaliberalismille lisää tilaa.

Raha kertyy eliitille, niille tehtaiden omistajille.

Lopulta duunari jää työttömäksi, kun niitä halpoja vimpaimia tietenkin rakennetaan roboteilla tai banaanivaltioissa lapsi- ja orjatyövoimalla. Tilanne kiristyy, duunarikin hoksaa velkavankeudessaan, ettei tässä nyt kaikki mene oikein. Ja ennen kuin kaikki räjähtää käsiin, hoidetaan syklin viimeinen kohta (jota juuri elämme) nerokkaasti populismilla, jotta saadaan vielä hivenen ahneudelle lisäaikaa. Populistijohtaja, tuo eliitin armoitettu edustaja, huutaa kuinka valta tulee ottaa pois eliitiltä takaisin kansalle ja osoittaa, että syypää duunarin huonoon jamaan on se heikoin/erilaisin aines – työtön, maahanmuuttaja, homo, vammainen tai tämän hetken suosikkisyyllinen, pakolainen.

Tämäkin tie kulkee syklinsä päähän ja tulee muutos. Ensinnäkin, maapallo ei enää voi tuottaa lisää vimpainroskaa. Toiseksi, länsimaiset ihmiset eivät enää muista miten kauheaa sota on (edellisen kokeneet alkavat olla pois joukoistamme), minkä vuoksi kriisit alkavat johtaa sotaan. Kolmanneksi, maailman hyvinvoinnista – tai edes elämän edellytyksistä – haluavat osansa myös vuosisatoja riistetyt kehitysmaat, joihin nyt länsimaiden aikaansaama ilmastomuutos on tuonut sietämättömän kuivuuden.

Huoh, masentaa ihmisen lyhytnäköisyys ja suoraan sanottuna tyhmyys. Ihan taitaa ansaita tulevat järkyttävät vuodet.